Plafondkap

Het bepalen wat de juiste soort verlichting in een kamer of bijvoorbeeld boven een eettafel is erg belangrijk voor het bepalen van de sfeer, maar de afwerking is minstens net zo belangrijk.

plafondkap met ophangsysteem
Een lamp snel en makkelijk ophangen met deze plafondkap

Je moet er toch niet aan denken dat je een mooie tafel in je kamer hebt staan met daarboven prachtige lampen en dat je dan naar een gat in het plafond zit te kijken omdat je was vergeten om een plafondkap te gebruiken. Een plafondkap kun je gebruiken om de ophanghaak van de hanglamp, de kroonsteentjes en een klein stukje snoer netjes weg te werken. Als je dat netjes met een kapje of eigenlijk een afdekplaatje afdekt, krijg je een prachtig eindresultaat.

Een plafond-kap is in vele soorten en maten verkrijgbaar en als je wat speurwerk op het internet doet, zal het je verbazen wat voor een keuze je eigenlijk hebt. Bij het selecteren van de juiste plafondkap is het verstandig om te kijken of je moet kiezen voor een model met of zonder metalen ring (met een klein schroefje).

Als je kiest voor een plafondkap met een ring kun je de plafond-kap prachtig strak tegen het plafond aan klemmen, maar hiervoor moet er natuurlijk wel een mogelijkheid zijn. Ook is het verstandig om, voordat je gaat bestellen, te bekijken of de soort die jij gaat aanschaffen deze ring heeft als dat gewenst is want anders moet je dat later weer ergens anders gaan kopen. Vraag eventueel een expert op dit gebied om hulp zodat je zeker weet dat je de juiste plafond-kap hebt.

Wanneer je bijvoorbeeld een hanglamp hebt aan een snoer (dus zonder stelpijp of metalen buis) dan is het verstandiger om een trekontlaster en dus geen stelring te gebruiken. Een stelring heeft namelijk een metalen schroefje en dat kun je niet rechtstreeks aan de snoer verbinden. Maar heb je bijvoorbeeld een lamp aan een stuk ketting, dan heb je een stelpijp nodig en heb je voor de afwerking weer een ander soort plafondkapje nodig.

Zoals je ziet is het minder eenvoudig dan het misschien in eerste instantie lijkt en daarom ben je het beste af bij een specialist op dit gebied. Lees blogs en maak gebruik van de tips van anderen of bekijk online verschillende foto’s om er achter te komen welk soort plafondkap het beste zal passen bij jouw interieur. Denk ook aan je veiligheid, want werken met electradraden vereist enige kennis en het juiste gereedschap en je wilt natuurlijk niet dat er ongelukken gebeuren.